T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / TURGUTLU - 19 Mayıs Ortaokulu

MANEP TURGUTLU GEZİMİZ

Manisa'ya Değer Katanlar Projesi' kapsamında 19 Mayıs Ortaokulu olarak, Turgutlu'nun tarihi ve kültürel mekanlarına yönelik bir gezi düzenledik. Turgutlu Kent Müzesi Sorumlusu Mehmet GÖKYAYLA ve Sanat Tarihi öğrencisi Mustafa ALTINBAŞ'ın rehberlik ettiği gezimize Tuğba ALGAÇ(Sosyal Bilgiler) ve Emine Bilge AYVAZ(DKAB) öğretmenlerimizin sorumluluğunda 30 öğrenci katıldı.

Cumhuriyet Anaokulu binası önünde başlayan gezimiz, Kaymakamlık ve Eski Belediye binasına doğru devam etti. Buralarda öğrencilerimiz Kaymakamlık binasının eski Rum Kilisesi, eski Belediye binasının da eski Ermeni Kilisesi olduğunu öğrendi. Özellikle eski Belediye binasının iç yapısından ve tarihi dokusundan çok etkilendiler.

Devamında Şadırvan Meydanı'na gidildi, burada öğrencilere su ve dinlenme molası verildi. Burada civardaki dükkanların ve binaların tarihi yapısı üzerine sohbet edildi, dokuyu korumanın önemi ve güzelliği üzerine konuşuldu. Sokak isimlerinin hikmetini anlayan öğrencilerimiz gezinin devamında her girilen sokak isminin anlamı üzerine sorular sordu. Bu sorular rehberlerimiz tarafından cevaplandırıldı.

Gezi camilerle devam etti. Pazar Camii'nin tarihi önemi öğrencilerimize caminin içinde, sohbet havasında aktarıldı. Burada hem dinlenmiş hem de cami havasını teneffüs etmiş oldular, caminin mimari yapısına dair sorularına cevap aldılar. Sevinç Parkı alanında eskiden Beşir Ağa(Paşa) Camii adlı bir cami olduğunu öğrendiler, hemen karşısındaki Koca Hamam'ın eski görüntüsüne rağmen hala kullanılıyor oluşundan çok etkilendiler.

Tatar Camii ve meydanın ardından Hacı Zeynel Camii ile birlikte şehir turumuz sona erdi. Caminin farklı mimari yapısı ve avludaki türbeler öğrencilerde merak ve heyecan uyandırdı.

Turgutlu Kent Müzesi son durağımız oldu, öğrenciler gezerken kasaba tarihine dair öğrendikleri bilgilerini somutlaştırdılar. Özellikle balmumu heykellerden, Rum, Ermeni ve Yahudilerin fotoğraf ve eşyalarından, Ahmet Hamdi Bey'in sanatçı kişiliğinden çok etkilendiler.

Hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz Mehmet GÖKYAYLA ve Mustafa ALTINBAŞ'a bu çok anlamlı gezi ve bilgiler için teşekkür ederek vedalaştılar. Öğrencilerimiz yaşadıkları şehri daha iyi tanımanın ve gezerek öğrenmenin verdiği mutlulukla okula döndüler.

Resimler için lütfen TIKLAYINIZ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.09.2021 - Güncelleme: 14.09.2021 13:47 - Görüntülenme: 82
  Beğen | 1  kişi beğendi