T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / TURGUTLU - 19 Mayıs Ortaokulu

BESLENME DOSTU OKUL PROJEMİZ

BESLENME DOSTU OKUL PROJEMİZ 2018-2019 YILINDA DA DEVAM ETMEKTEDİR.

09-03-2018

 

 

 

 

 

 

 

Fast Food genel anlamda kısa sürede hazırlanıp hızlı şekilde servis edilen, ayaküstü yenilen yiyeceklere verilen isimdir. Genellikle hazır yemek diye tabir ettiğimiz fast food un İngilizce den çevrimi ise fast (çabuk), food (yiyecek) kelimelerinin birleşmeleriyle oluşmaktadır.

Restoranlardan büfelere hatta seyyar satıcılara kadar geniş bir alana yayılan bu tarz gıdaların pek çoğunun temiz ve hijyenik ortamlarda hazırlanmadığı bilinse de çabuk hazırlanışı, kolay tüketimi ve gerekirse paket servisler halinde kişinin ayağına kadar gelmesi gibi nedenlerle günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir.

Simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi fast-food ürünleri ile beraber tüketilen asitli içecekler, çay ve kahvenin sık tercih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

 Bunlardan birincisi, şişmanlık yani obezitedir. Obezite pek çok hastalığı da sebep olmaktadır. Fast-food besinlerde şeker ve karbonhidrat miktarı yüksek olduğundan kalorileri de yüksektir.

Bu ürünlerin yapımında kullanılan yağın çoğu hayvansal kaynaklıdır. Bu da kalp rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Ayrıca aynı kızartma yağları uzun süre kullanılmakta ve kanser riskini artırmaktadır.

Kalsiyum ve vitamin bakımından da zayıf olan bu yiyecekler, özellikle büyüme çağında olan siz gençlerde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Huysuzluk, yorgunluk, uzun vadede  yüksek tansiyon, bölgesel yağlanma, sinirlilik ve hırçınlık, hatta kemik erimesi riski ile gelişim bozukluğu gibi durumlara neden olabilmektedir.

Fast-food ürünlere renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri eklenebilmekte, bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır.

Fast-food beslenmenin yanında gazlı içeceklerin tüketim miktarı arttıkça, vücudun demir emilimi azalmakta ve demir eksikliği, anemi gibi hastalıklar ön plana çıkmaktadır. Ayrıca diş çürümesi gibi problemlere sebep olmaktadır.

Tüm bu zararlarına rağmen çoğumuzun severek tükettiği bu gıdalar küçük kaçamaklar olarak kalmalı ve fırında veya ızgarada pişmiş besinler, et, tavuk ve balık içeren sandviçler, düşük yağlı besinler tercih edilmelidir. Asitli, şekerli ve gazlı içecekler yerine de bol vitaminli taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar ve kalsiyum içeren süt, ayran veya sütlü tatlılar tüketilmelidir. Ama tabi ki hiç biri tencere yemeklerinin yerine geçmemelidir. Sağlıklı günler dileriz 

                                                                                                                                                                                                          19 Mayıs Ortaokulu                                                                                                                                 Beslenme Dostu Okul Ekibi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.10.2018 - Güncelleme: 11.10.2021 07:12 - Görüntülenme: 276
  Beğen | 0  kişi beğendi